A malacsülthöz
A részeges káposztához
A lusta krumplihoz
Elkészítés
A malacsülthöz a karajt először jól megmossuk, majd beírdaljuk a bőrt. A bemetszésnél szeletekre vágjuk a karajt egészen a csontig.
A hússzeleteket besózzuk, és az összetevőknél írt fűszerek keverékével beszórjuk a szeletek között (borókabogyó és babérlevél később jön).
A megtisztított fokhagymákkal megtűzdeljük a szeleteket.
Felkarikázzuk a vörös- és lilahagymát, és a hússzeletek közé tesszük felváltva, majd a bőrös részét is megszórjuk fűszerekkel.
A befűszerezett, megtűzdelt karajt olyan edénybe tesszük, amelyben olajjal annyira fel tudjuk önteni, hogy az ellepje. Mellédobjuk a megmaradt fokhagymákat és hagymakarikákat, dobálunk bele babérlevelet és borókabogyót, majd alufóliával vagy fedővel lefedjük, és hidegre tesszük.
Begyújtjuk a sütőt 180-190 fokra.
A malacot átköltöztetjük egy magasabb falú tepsibe, öntünk mellé egy kicsit a fűszeres olajból (1-2 dl), egy pohár sört (2 dl), és alufóliával lefedjük.
A fólia alatt puhára sütjük a húst, a sütési idő a hús méretétől függ, de nagyjából 40-50 perccel számolhatunk.
Eltávolítjuk az alufóliát, és sörös mézzel megkenjük a bőrt.
Fél órát sütjük tovább, közben 5-10 percenként meglocsoljuk a hús körüli szafttal, illetve megkenjük a sörös-mézes bájitallal. Ezt mindaddig ismételjük, amíg a bőr ropogós barnás piros nem lesz.
A káposztát lábosba tesszük, belekeverjük a cukrot, a fűszereket, és felhevítjük.
Amikor rotyogni kezd, hozzáadjuk a fehérbort, majd fedő alatt 20 percet pároljuk. Ez idő alatt időnként megkevejük a káposztát, hogy ne égjen le.
A fedőt levéve beleöntünk egy deci sört, majd 10 percet még tovább főzzük.
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és karikára vágjuk (0,5-1 cm között).
A vöröshagymát apróra vágjuk.
Feldaraboljuk a sonkát és a kolbászt.
A spenótlevelet megmossuk, kivágjuk a levélnyelet és a főeret, majd apróra vágjuk.
Begyújtjuk a sütőt 180 fokra.
Olívaolajjal kikenjük a hőálló üvegedényt, majd belerakjuk a felkarikázott burgonyát.
Megszórjuk sóval, feketeborssal, rászórjuk az apróra darabolt vöröshagymát, sonkát, kolbászt és spenótlevelet.
Alufóliával befedjük a tálat, és betesszük a sütőbe (van, aki kis vajdarabkákat is dob a krumplira, illetve önt hozzá egy deci vizet - én nem szoktam).
20 perc sütés után eltávolítjuk a fóliát, majd 15 percet sütjük 200 fokon, hogy ropogósra barnuljon a krumplik teteje.