Ínycsiklandozó vendégváró ötletünk

Malacsült lusta krumplival és részeges káposztával

A malacsülthöz

  • 1.5 kg csontos sertéskaraj (sovány, bőrös)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • köménymag ízlés szerint
  • majoranna ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
  • zöldbors ízlés szerint
  • rózsabors ízlés szerint
  • borókabogyó ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint (reszelt)
  • rozmaring ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint
  • 1 db chili (opcionális)
  • babérlevél ízlés szerint
  • 2 dl sör
  • 5 dl napraforgó olaj
  • 10 ml sör (a sült kenegetéséhez)
  • 2 ek méz (a sült kenegetéséhez)

A részeges káposztához

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 tk szerecsendió (őrölt)
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 tk majoranna
  • fekete bors ízlés szerint (darált)
  • 10 db borókabogyó
  • 1 dl sör
  • 1 dl fehérbor (száraz)

A lusta krumplihoz

  • 0.5 kg burgonya
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 5 dkg feketeerdő sonka (vagy füstölt sonka)
  • 5 dkg csípős kolbász
  • 5 dkg spenót (friss, opcionális)
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (őrölt)

Elkészítés

A malacsülthöz a karajt először jól megmossuk, majd beírdaljuk a bőrt. A bemetszésnél szeletekre vágjuk a karajt egészen a csontig.

A hússzeleteket besózzuk, és az összetevőknél írt fűszerek keverékével beszórjuk a szeletek között (borókabogyó és babérlevél később jön).

A megtisztított fokhagymákkal megtűzdeljük a szeleteket.

Felkarikázzuk a vörös- és lilahagymát, és a hússzeletek közé tesszük felváltva, majd a bőrös részét is megszórjuk fűszerekkel.

A befűszerezett, megtűzdelt karajt olyan edénybe tesszük, amelyben olajjal annyira fel tudjuk önteni, hogy az ellepje. Mellédobjuk a megmaradt fokhagymákat és hagymakarikákat, dobálunk bele babérlevelet és borókabogyót, majd alufóliával vagy fedővel lefedjük, és hidegre tesszük.

Begyújtjuk a sütőt 180-190 fokra.

A malacot átköltöztetjük egy magasabb falú tepsibe, öntünk mellé egy kicsit a fűszeres olajból (1-2 dl), egy pohár sört (2 dl), és alufóliával lefedjük.

A fólia alatt puhára sütjük a húst, a sütési idő a hús méretétől függ, de nagyjából 40-50 perccel számolhatunk.

Eltávolítjuk az alufóliát, és sörös mézzel megkenjük a bőrt.

Fél órát sütjük tovább, közben 5-10 percenként meglocsoljuk a hús körüli szafttal, illetve megkenjük a sörös-mézes bájitallal. Ezt mindaddig ismételjük, amíg a bőr ropogós barnás piros nem lesz.

A káposztát lábosba tesszük, belekeverjük a cukrot, a fűszereket, és felhevítjük.

Amikor rotyogni kezd, hozzáadjuk a fehérbort, majd fedő alatt 20 percet pároljuk. Ez idő alatt időnként megkevejük a káposztát, hogy ne égjen le.

A fedőt levéve beleöntünk egy deci sört, majd 10 percet még tovább főzzük.

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és karikára vágjuk (0,5-1 cm között).

A vöröshagymát apróra vágjuk.

Feldaraboljuk a sonkát és a kolbászt.

A spenótlevelet megmossuk, kivágjuk a levélnyelet és a főeret, majd apróra vágjuk.

Begyújtjuk a sütőt 180 fokra.

Olívaolajjal kikenjük a hőálló üvegedényt, majd belerakjuk a felkarikázott burgonyát.

Megszórjuk sóval, feketeborssal, rászórjuk az apróra darabolt vöröshagymát, sonkát, kolbászt és spenótlevelet.

Alufóliával befedjük a tálat, és betesszük a sütőbe (van, aki kis vajdarabkákat is dob a krumplira, illetve önt hozzá egy deci vizet - én nem szoktam).

20 perc sütés után eltávolítjuk a fóliát, majd 15 percet sütjük 200 fokon, hogy ropogósra barnuljon a krumplik teteje.

 

© Malac és Más Kft. 2016 | Minden jog fenntartva. | Grafika és szerkesztés: winposition.hu